Breaking News:
Irányítani kell a játékot - 2018. november 25. vasárnap, 16:28
Továbbjutott a Magyar Kupában az MKC - 2018. november 22. csütörtök, 00:21
Vereségek után érkezik a Veszprém - 2018. november 05. hétfő, 21:33
Végig tapadni a Tatabányára - 2018. október 20. szombat, 15:11
Felszabadult játékot vár Buday Dániel - 2018. október 13. szombat, 00:06
Vasárnap rangadó az Eger ellen - 2018. október 06. szombat, 21:40
Kevesen is megnehezítnék a fürediek dolgát - 2018. szeptember 28. péntek, 22:25
Az olimpiai helyszínnel ismerkedett Érdi Mári - 2018. szeptember 26. szerda, 18:14
Sárosi bemutatkozott a felnőttek között - 2018. szeptember 18. kedd, 23:05
Villámrajttal verték a Diósgyőrt - 2018. szeptember 15. szombat, 23:00

Az olimpiai helyszínnel ismerkedett Érdi Mári

SatartlapGoogle bookmarkFacebookJP-Bookmark

A Japánból hazatért Érdi Mári volt a kövesdi testületi ülés vendége, ahol a képviselők kérdezték a vitorlázót.

 

A képviselő-testületi ülésen számolt be idei évéről Érdi Mári. Az augusztusban világbajnoki nyolcadik helyet és a tokiói olimpiára magyar kvótát szerző vitorlázó kedden érkezett haza Japánból, ahol az olimpiai helyszínnel ismerkedett a szezon első világkupa versenyén. A japán viadalon összesítésben a 22. helyen végzett, egy futamgyőzelem mellett egyszer volt top tízes, háromszor viszont harmincon kívül végzett az eddig számára ismeretlen pályán.

Elöljáróban elmesélte, sokat költöztek, s 2010. óta élnek a Balatonnál, akkor ismerkedett meg a vitorlázással. Nagyszülei Mezőkövesden élnek, gyakran látogatja őket. A vitorlázásban egyre komolyabb versenyeken vesz részt, több támogatója van, s hálás azért, hogy 2016. óta a város mellé állt, ez is segíti az olimpiához. A 2016-os riói olimpiára már matyó vitorlát vitt. Sok vitorlát használ, a matyó minta egy matrica, így Mezőkövesd egy kis részét is magával viszi a világba.

Mesélt a mostani japán útról is. Az olimpiai verseny miatt fontos volt az utazás, s először járt az országban, s jövőre is mennek. Szükséges ugyanis a megfelelő tapasztalat, ismerkedni kell a körülményekkel. Nagy célja ugyanis, hogy 2020-ban olimpiai érmet szerezzen, s ezért keményen dolgoznak. Az edzőjével minden nap mindent megbeszélnek. Mivel még fiatal, rutint kell szereznie. Vannak állandó versenyhelyszínek, amelyeket ismer, de a még idegen pályákat meg kell ismernie, hogy mire lehet ott számítani, például, hogy merre fordul a szél, mire számíthat esőben. Érdi Mári röviden beszélt az idei szezonjáról. Jó évnek tartja 2018-at, olimpiai kvótát szerzett, a női laser radial mezőnyben az első öt közé tartozik.

Csiger Lajos megjegyezte, mindenki meglepődik, mikor megtudja, hogy a megye első olimpiai kvótása vitorlázó. Arról érdeklődött, hogyan tud edzeni, illetve, hogyan tudja támogatni a szövetség.

Érdi Mári kifejtette, idehaza kevéssé ismert a sportág, az utóbbi ötven évben mindig meglepetésnek számított, ha kijutott valaki az olimpiára. A hazai szövetség igyekszik támogatni, de a szükséges pénznek csak kisebb részét tudják biztosítani. Aki nemzetközi eredményt ér el, önerőből teszi. Egy őrült család indítja el, aki ifi korában versenyekre, edzőtáborokba juttatja el, hogy elérjen valahová felnőttként. Nagy szükség van a támogatókra, az eredményhez, kijutáshoz pedig kellenek a külföldi szakemberek. A sportágnak két kvótája van Tokióba, az egyiket Berecz Zsombor szerezte, aki olimpiai hajóosztályban lett világbajnok augusztusban, ezzel történelmet írt. Bevallotta, ő is megkönnyezte sportolótársa győzelmét. Jó folyamat indult el idehaza, s még többeknek van esélyük kijutni Tokióba. Azt is reméli, lesz utánpótlás.

Az edzőtáborokról, edzésekről elárulta, általában 3-5 hajós edz együtt, ő mostanában holland, angol és finn lányokkal készült. Mindenki másban jó közülük, van, aki a kis szélben tud jó eredményt elérni, más az erősben. Aki mindkettőben jó, az tud egy jó átlagot elérni. Edzőtáborok alkalmával tanulnak egymástól, edzője úgy tartja, adni kell át a tudásból, hogy ő is kapjon valamit. Az edzések alkalmával az edzőktől folyamatosan kapják a visszajelzéseket, hiszen a vízen követik őket, s videózzák is. Így derül fény olyan hibákra is, amelyeket kontrollálnia kell, nehogy büntetést kapjon miatta.

Mint mondta, egy edzés három óráig tart, néha a sebességre koncentrálnak, máskor a hajókezelést gyakorolják, de szárazföldön is edz, hiszen az állóképesség sokat számít a sportágban. Főként a hasizmokat és a lábakat veszi igénybe a hajózás, egy órán keresztül vannak kifeszített testhelyzetben a futamokon. Kell tehát a kondíció, s meg kell előzni a törzs, a térdek és a hát sérüléseit.

Csiger Lajos arról is érdeklődött, most főállású sportoló-e, vagy jut ideje tanulásra. Érdi Mári válaszában elmondta, idén főállásban versenyzett. Az ELTE pszichológia szakára felvételizett, s nappalin kezdte el, de hamar elbúcsúzott az iskolapadtól, mert nem volt itthon, s nehéz is volt. Ugyanakkor szeretne valamit tanulni, ami nem megy a vitorlázás rovására, de eltereli a figyelmét, mert nem is szeretne beleőrülni a sportba.

Takács József az időeltolódásokról és azok kiküszöböléséről érdeklődött. Mári elmondta, a repülőn nem alszik, s az érkezés helyén az ottani idő szerint éli életét. Visszafelé már könnyebben átszokik, most is tudott aludni. Az edzőjét jobban megviseli az átállás.

Csirmaz Zsolt azt kérdezte, a versenyek helyszínén tud-e kikapcsolódni, ismerkedni a városokkal, az ottaniakkal vannak-e élményei?

Érdi Mári kifejtette, futni, biciklizni szokott a helyszíneken, a versenyek alkalmával szabadidejükben pihenni szoktak. Japánban volt egy kulturális programon, teaszertartáson vett részt. Egyébként jó benyomása volt a japán emberekről, akik tisztelettudóak és segítőkészek voltak egymással és velük is.

Molnár Istvánné az edzőjéről érdeklődött, akivel tavaly óta dolgozik együtt. A dél-afrikai Ian Ainslie-ről elmondta, két olimpián vett részt finn dingisként. Nyolc éven keresztül volt a holland válogatott vezetőedzője, a hollandok eredményes nemzet, sok olimpiai aranyuk van, a VB-n a tíz hajóosztályban hat aranyat nyertek. Ian felesége magyar, itt is laknak, s azért, hogy több időt tölthessen családjával, a tréner feladta hollandiai munkáját, ahol sokat kellett utaznia. Mári elárulta, a tréner 2017. elején elvállalta, hogy segít találni számára egy edzőt, s amíg nem találnak, elkíséri versenyeire. Mivel abban az évben nem sikerült találni megfelelő szakembert, végül elvállalta, hogy fölkészíti Tokióra. Ő is a maximumot teszi bele, hogy jobbak legyenek, mindent megtesznek a vitorlás éremért.

Dr. Fekete Zoltán azt kérdezte, mennyit volt itthon idén, s idén merre járt. Azt is megtudakolta, a hajót hol tartja, hogyan juttatják el a versenyek helyszínére?

Érdi Mári elmondta, januárban a Miami Világkupán vett részt, februárban Ausztráliában, március-április folyamán Mallorcán edzőtáborozott. Ezután Franciaországban versenyzett, de a nyár folyamán Dániában készült a DB-re ,amelyet ugyanott rendeztek. A VB után itthon volt egy kicsit, majd Japánban járt. A hajót utánfutón viszik magukkal a versenyekre, Japánban viszont vásároltak egyet, s ott is tartják. A bérlés ott drága. A nagy hajós nemzetek konténerben küldik ki hajóikat a versenyekre.

Minden képviselő, valamint a polgármester is gratulált, valamint sok sikert kívánt Érdi Márinak, aki egy kis ajándékot is kapott. Megígérték, megadják a segítséget számára, amit tudnak.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

  • алмазная резка almbur.com.ua
  • алмазное сверление www.stenorez.com.ua
  • стена плача молитва
  • изготовление значков, магнитов, объемных наклеек на заказ free-forum.com.ua
  • строительство из дерева Plotnik
  • лаборатория стекла https://soglassie.com.ua
  • ремонты от компании StroySila