Breaking News:
Irányítani kell a játékot - 2018. november 25. vasárnap, 16:28
Továbbjutott a Magyar Kupában az MKC - 2018. november 22. csütörtök, 00:21
Vereségek után érkezik a Veszprém - 2018. november 05. hétfő, 21:33
Végig tapadni a Tatabányára - 2018. október 20. szombat, 15:11
Felszabadult játékot vár Buday Dániel - 2018. október 13. szombat, 00:06
Vasárnap rangadó az Eger ellen - 2018. október 06. szombat, 21:40
Kevesen is megnehezítnék a fürediek dolgát - 2018. szeptember 28. péntek, 22:25
Az olimpiai helyszínnel ismerkedett Érdi Mári - 2018. szeptember 26. szerda, 18:14
Sárosi bemutatkozott a felnőttek között - 2018. szeptember 18. kedd, 23:05
Villámrajttal verték a Diósgyőrt - 2018. szeptember 15. szombat, 23:00

Nyelvvizsga, jó bizonyítvány és ifi EB a célja Szilvási Grétának

SatartlapGoogle bookmarkFacebookJP-Bookmark

Szép sikereket ért el idén nyáron Szilvási Gréta. A kövesdi úszónő klubváltása után egyre jobb formába lendül Kiskunhalason.


Fotó: Juhászné Kleczki Katalin

Három évvel ezelőtt, 2012 nyarán igazolt Egerbe Szilvási Gréta, aki sok sikert ért el az Egri Úszóklub színeiben, bajnokságot nyert, korosztályos válogatott lett, nemzetközi versenyeken, egyebek között Belgrádban, illetve az Európai Ifjúsági Olimpián diadalmaskodott. Tavaly azonban ismét váltott, Kiskunhalasra igazolt, ahol kezdetben elmaradtak a sikerek, de talpra állt, s ismét egyéni csúcsokat dönt.

– Miért igazoltál Kiskunhalasra?

– 2013. év végén még a rövidpályás felnőtt OB-n 400 méter vegyesen negyedik helyet értem el jó idővel, s 200 gyorson is döntőt úsztam, Belgrádban a legeredményesebb magyarként négy aranyérmet szereztem. Egerben ekkor már Pohl Anette után másik edzővel készültem és az eredményeim ezután romlani kezdtek. A tavaly februári thaiföldi edzőtábor után hullámvölgybe kerültem. Sosem volt előtte ilyen, hiába dolgoztam, nem sikerült semmi. Szerencsére mindenki mellettem állt, biztatott. Májusban jöttem el Egerből, úgy éreztem, váltanom kell, s régi edzőm Pohl Anette –aki szintén távozott a klubból – ajánlotta Novotny Attilát. Az OB-k előtt két klubtársammal együtt igazoltam át hozzá Kiskunhalasra, s az ifi OB-n újra a legjobb időmet úsztam 400 vegyesen. Több érmet szereztem, de a következő versenyen, a dordrechti ifjúsági EB-n már nem sikerült döntőbe jutnom. Ősszel Attilával, az edzőmmel úgy döntöttünk, adunk még egy esélyt az együttműködésnek. Bár szó volt újabb váltásról, de nagyon jól éreztem magam Halason, bíztam az edzőmben, jó kapcsolat alakult ki a csapattagokkal, amit nagyon fontosnak találok. Az egyik úszó társamnál lakom, szinte mint a család harmadik gyereke, nagyon szeretem őket, sokat segítenek. Iskolát is váltottam a Kiskunhalasi Bibó István Gimnáziumban tanulok, itt támogatják a sportot, nagyon rugalmasak, bár tanulnom sokat kell. A készségtárgyak óráira, mint a rajz, testnevelés, ének, nem kötelező bejárnunk. Ennek ellenére ezekből is osztályoznak, minden félévben öt jegyet kell szereznünk. A három órás reggeli edzés után megyünk a tanórákra – természetesen, ha kell dolgozatokat írunk –, délután pedig a következő edzés miatt kihagyunk egy tanórát. Nehéz volt a váltás, más volt az edzésmódszer, meg kellett szokni az új környezetet, és azt, hogy távol kerültem a családomtól. Ehhez szükségem volt egy fél évre, decemberig tartott, míg megszoktam. Január óta jobban bírom a szárazföldi és a vízi edzéseket is, feltöltődtem, azóta minden zökkenőmentes.

– Miért a vegyes mellett döntöttél?

– Amikor Géza bácsival (Bruzsa Géza) kezdtünk – nagyon örülök annak, hogy egykori edzőm figyeli a pályafutásomat, mindig megdicsér – pillangót úsztam, majd Egerbe már hátúszásra váltottunk. A 2013-as Európai Ifjúsági Olimpia (EYOF) szintidejéhez pedig 200 méter vegyesen álltam a legközelebb, erre álltunk át. A 2013-as Aranyüst versenyen sikerült is teljesíteni a szintet, az Európai Ifjúsági Olimpiát ebben a számban nyertem meg. Most inkább már a 400 vegyest próbálgatom. Sajnos a mellúszás a mumusom, abban még nagyon sok javítani valóm van, sokat kell rajta dolgoznunk, de megteszünk mindent.

– Hogyan sikerültek az idei versenyeid?

– A felnőtt OB-nGyőrben nyolc napos olimpiai programot úsztunk, hiszen meg kell szokni a versenyszámok felosztását. Nehéz helytállni egy nyolc napos versenyen, fárasztó. Itt a legjobb eredményem 400 méter vegyesen a 4. helyezés lett. Természetesen nagyon örültem ennek, hiszen már ekkor javítottam az időeredményemen. Most volt a 2014. évi Ifjúsági Országos Bajnokság  Egerben, ez már végre az elvárásoknak megfelelően sikerült, úgy érzem, végre túllendültem a hullámvölgyön. Itt 400 méter vegyesen 4:48,34-es időeredménnyel országos bajnoki címet szereztem a 16-17 éves ifi korosztályban, a 200 méter vegyesen második lettem. Váltóban egy ezüstöt, két bronzérmet nyert a csapatunk. Indultam még két gyors számban, 400-800 méteren is egyéni legjobbamat úsztam, bár ezek nem az én számaim, inkább csak átmozgatás volt.

– Úgy tudom, szerettél volna kijutni a bakui Európa Játékokra is, ami nem sikerült.

– A hullámvölgyem idején nem jöttek az eredmények. A dubaji edzőtáborozásom verseny idején kellett volna teljesíteni a bakui kiküldetési szintet. Többen betegek lettünk, én is lázasan úsztam, nem sikerült jól a versenyem. Nagyon sajnáltam, mert nem volt teljesíthetetlen a szintidő.

– Mik a következő céljaid versenyben és időben?

– Mindig tűzünk ki fél-egy éves célokat, szeretnék például úszni a jövő évi, hódmezővásárhelyi ifi Európai Bajnokságon. Időeredményben korábban 4 perc 53 másodperces eredmény volt a legjobbam, ezt sikerült a felnőtt OB-n 4:51-re javítanom. Az ifi OB-n álmom volt 4:50-en belül úszni, nagyon boldog voltam a 4:48-cal. Sokat kell még javulnom, persze rengeteg munkával, csiszolni kell a technikámon, főleg a mellúszásban. Még szeretnék számolni egy-két másodperccel, így talán sikerülne megúszni a kvalifikációs szintidőt. Vannak kitűzött időeredmények, ezek lebegnek a szemem előtt minden nap, ezek eléréséért dolgozom.

– Célod lehet egy olimpiai szereplés?

– Szeretnék VB-n, olimpián szerepelni, akár az itthoni, 2017-es VB-n, vagy a 2020-as tokiói olimpián. A korosztályomnak akkor lehet itt az ideje. Az ország 2-3 legjobb úszója vehet részt világversenyen egy-egy versenyszámban, ma Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsa a legjobbak. Egyelőre az ifik közt próbálok elől lenni.

– Tudsz tanulni a felnőttektől a versenyek alkalmával?

– Igen, el lehet lesni tőlük több dolgot, hogyan úsznak, hogyan fordulnak, hogyan koncentrálnak egy beugrás előtt. Közös edzőtáborozás alkalmával jó húzóerők. Nagy élmény volt egy futamban úszni a legjobbakkal, és persze a világ legjobb úszónőjével, Hosszú Katinkával.

– Egy kis csapatból sikerülhet elérni a nagyobb célokat? Kiskunhalason úgy hírlik, nem szabványos medencében edzetek.

– Nálunk az erő a kis csapatunkban van, az edzővel együtt tízen vagyunk. Attila a mi pótapánk, a társaim a póttestvéreim. Szigorúan, néha jó hangulatban telnek az edzéseink. Sajnos egy 19 méteres medencében edzünk, furcsa is volt az egri 50 méteres után. De májustól használhatjuk a kinti, 50 méteres medencét is az OB-k előtt. Edzőtáborozunk egy évben 2-szer is. Az edzésterveket a speciális adottságokhoz igazítják. Azt ígérték, nemsokára épül 25 méteres uszoda a városban, ennek nagyon örülnénk. A gimnáziumot szeretném Kiskunhalason befejezni.

– Tanulásban milyen terveid vannak?

– Sok évig kitűnő tanuló voltam, s ezt tartani szeretném a továbbiakban is. A közeljövőben angolból szeretnék középfokon nyelvvizsgázni, később pedig akár felsőfokon is. A gimnázium utáni időkre még konkrét terveim nincsenek, de érdekel a biológia és a kémia. Megkaptam idén a minisztériumi oklevelet az országos Jó tanuló, jó sportoló címen, rajtam kívül még szintén megkapta az egyik osztály- és úszótársam is. Igazából még van 1-2 éven eldönteni milyen irányban szeretném folytatni a tanulmányaimat. Gondolkodtam a zoológus, sportpszichológia és a dietetika szakon. Ha a sportban maradok, akkor talán kipróbálnám az edzői karriert.

 

Fontosabb idei eredmények

Nyílt felnőtt magyar bajnokság:

400 m vegyes 4. hely (nemzetközi 5. hely)

200 m vegyes 5. hely (nemzetközi 7. hely)

200 m pillangó 8. hely (nemzetközi 10. hely)

ifjúsági magyar bajnokság

400 m vegyes 1. hely

200 m vegyes 2. hely

4*200 m gyorsváltó 2. hely

4*100 m gyorsváltó 3. hely

4*100 m vegyesváltó 3. hely

A cikk rövidebb verziója a Mezőkövesdi Újságban olvasható

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

  • алмазная резка almbur.com.ua
  • алмазное сверление www.stenorez.com.ua
  • стена плача молитва
  • изготовление значков, магнитов, объемных наклеек на заказ free-forum.com.ua
  • строительство из дерева Plotnik
  • лаборатория стекла https://soglassie.com.ua
  • ремонты от компании StroySila