Breaking News:
Fiatal, ütőképes gárdát szeretne - 2018. május 31. csütörtök, 22:23
Potyagóllal nyert az Újpest - 2018. május 27. vasárnap, 22:19
Győzött a Kövesd Felcsúton - 2018. május 19. szombat, 23:28
Vigyék tovább az egységet - 2018. május 15. kedd, 23:44
Drizner Péter marad, kérdés, milyen minőségben - 2018. május 14. hétfő, 21:47
Nagy feladata lesz az elnökségnek - 2018. május 13. vasárnap, 15:46
A Kelet bajnoka az MKC! - 2018. május 13. vasárnap, 01:01
Legyőzte egyik üldözőjét a Mezőkövesd Zsóry - 2018. május 13. vasárnap, 00:26
Drizner Péter: óriási dolog lenne a bajnoki cím - 2018. május 11. péntek, 20:13
Kövesdi öröm a diósgyőri stadionavatón - 2018. május 05. szombat, 23:14

A küzdőképességre, bizonyítási vágyra alapozhatnak

SatartlapGoogle bookmarkFacebookJP-Bookmark

Megkezdi szereplését az Európa Bajnokságon a férfi kézilabda válogatott, a fiatal csapat odaérhet az első nyolc közé.Juhász István, a B válogatott szövetségi edzője büszke a fölkerült fiatalokra.


Fotó: mksz

- Sokan kicsit féltik a megfiatalított válogatottat, ön hogyan látja ezt a nagyon fiatal garnitúrát?

- Bevallom, kicsit én is féltem őket. A keret felének ez lesz az első felnőtt világversenye. Ebből kijöhetünk így is, vagy úgy is, reméljük, hogy jól sül el. Alapozhatunk a fiatalok lendületére, az őket fűtő bizonyítási vágyra. Amikor az A válogatottnál dolgoztam, szempont volt, hogy a lehető legerősebb kerettel utazzunk. A személyes véleményem az, hogy maradt itthon olyan játékos, aki tudna segíteni a csapatnak. A cél, hogy a férfi válogatott kijusson a riói olimpiára. A nők sajnos lemaradtak erről. 1972. óta szerepel az olimpia programján a kispályás kézilabda, s 1976. óta nem fordult elő, hogy egyik csapatunk se jusson ki, jó volna, ha nem szakadna meg ez a sorozat. A magyar sporttámogatási rendszer is olimpia-centrikus, tehát a sportág finanszírozása is függ a részvételtől, eredménytől. Nagyon örülök annak, hogy a tavalyi B válogatottból négyen is bekerültek az utazó keretbe (Bartucz, Pásztor, Borsos, Hornyák), amely bizonyítja, hogy jól készültek föl a nemzetközi mérkőzésekre. Büszke vagyok rájuk. Közülük többen olyan csapatban játszanak, akiknek nincs lehetőségük a BL-ben, vagy EHF Kupában játszani, de az idősebbek közt is vannak olyanok, akik kevesebb szerephez jutnak az európai kupákban. Egyébként azt tartják, hogy legalább 25 felnőtt válogatott tétmérkőzés kell ahhoz, hogy valaki meghatározó taggá váljon a válogatottban, és rutint szerezzen a magas hőfokú mérkőzéseken.

- Alapozhat a meglepetésre a szövetségi kapitány?

- A meglepetésre nem nagyon szoktak alapozni, hiszen ma már az internet segítségével mindenkiről sok információt tudnak szerezni. Mindenki szeretne odaérni a kvalifikációs tornát érő helyekre, azért kevésbé szoktak újítani. Amikor a londoni olimpiai részvételt szerettük volna kiharcolni, akkor a kvalifikációs tornán való részvételt elérni nagyon fontos volt. A tornán viszont már két nehéz, és egy könnyebb ellenfél vár a csapatra. Egyébként a kényszerűség is hozta, hogy fiatalokat kell szerepeltetni, például a jobbszélsők esetében. Gulyás Péter megsérült, így Pásztorra és Hornyákra vár a feladat. Az irányítóknál Lékait nem hívta be a kapitány, s egy fiatalt, Ligetvárit veti be, talán oda kellett volna még egy rutinosabb ember.

- Ott lesz a keretben Zubai Szabolcs is, őrá mennyiben számít Talant Dujsebajev?

- Zubai Szabolcs a szívem csücske, hiszen nevelőedzője is vagyok és a válogatottban is dolgoztunk együtt, világversenyeken is. Európa egyik legjobb beállósának tartom annak ellenére, hogy magasságban, tömegben nem hasonlít a mai beállós-ideálra. A küzdőképessége, hihetetlen technikai képzettsége viszont egyedülálló a világon. Úgy látom, hogy Dujsebajev inkább a spanyol hagyományokat követi a válogatottban és a Kielcében is, azaz egy hatalmas termetű beállós köré szervezi a támadójátékot. Ebbe Bánhidi adottságai és stílusa illik bele leginkább. Azonban neki is ez lesz az első felnőtt világversenye, míg Zubai tíz éve válogatott, számos világversenyen részt vett, rutinos beálló.

- Hová érhet oda a magyar válogatott?

- A minimális célkitűzés az, hogy odaérjünk a kvalifikációs tornára. Dujsebajev szeretné megnyerni az Európa bajnokságot, vagy a franciákkal döntőzni, ez túlzott optimizmus lehet, egy kvalifikációs EB-n nagy elvárás. A szövetség célkitűzése, az első nyolc hely valamelyikének megszerzése viszont reális. Hogy meddig juthatunk, s mi kell a kvalifikációs tornához, az külön kérdés. A 2012-es Európa Bajnokságon a macedónoknak az ötödik hely kellett hozzá. A mostani torna nem ígérkezik könnyűnek az eddigi mérkőzéseket tekintve. A hazai csapat, a jó erőkből álló lengyelek éppen csak megnyerték első mérkőzésüket a szerbek ellen. A franciák nyögvenyelősen győztek, az utolsó tíz percben fektették két vállra a macedónokat. Óriási lesz a tülekedés az olimpiai részvétel esélyéért.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés